Τις τελικές τους αποφάσεις για το πώς θα χειριστούν το θέμα των δανειοληπτών που έχουν «εγκλωβιστεί» στο ελβετικό φράγκο, έλαβαν χθες οι τράπεζες σε κοινή συνάντησή τους στην Ένωση Τραπεζών. Οι σχετικές ανακοινώσεις ανά τράπεζα αναμένονται στα μέσα του μήνα και μέσω αυτών θα ρυθμίζονται οι περίπου 70.000 περιπτώσεις στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ ή στο 10% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, δύο εκ των συστημικών τραπεζών είχαν αναθέσει στη BlackRock μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο με τρόπο που οι ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες να μην επιφέρουν μεγάλες απώλειες στα κεφάλαια των τραπεζών. Τελικώς, οι προτάσεις της BlackRock δεν θα ακολουθηθούν ενιαία, αφού στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζών δύο τράπεζες (η μία εκ των οποίων είχε αναθέσει τη μελέτη στη BlackRock) θα ακολουθήσουν τους τρόπους ρυθμίσεων που προτείνει ο ξένος οίκος, η τρίτη θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση του «κουρέματος» οφειλών και η τέταρτη, η οποία δεν έχει μεγάλη έκθεση στο ελβετικό φράγκο, θα αντιμετωπίσει το θέμα κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι μέθοδοι για τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο που πρότεινε η BlackRock και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση των ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, είναι:

  • Το split balance, δηλαδή η τμηματοποίηση του δανείου στο κομμάτι που «δούλευε» με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού στο 1,20 και στο κομμάτι με τη διαφορά από την ισοτιμία του 1,20 μέχρι σήμερα. Το πρώτο κομμάτι θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά και το δεύτερο θα μετατεθεί για πληρωμή ή «κούρεμα», αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη, στο μέλλον. Η διάρκεια της μετάθεσης μπορεί να είναι ίση με τη χρονική διάρκεια του δανείου.
  • Το frozen, με το οποίο θα «παγώσει» όλο το επιπλέον ποσό της οφειλής που προκύπτει από τη μεταβολή της ισοτιμίας. Το «πάγωμα» θα έχει ισχύ για 5 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων το δάνειο θα επανεξεταστεί.
Νένα Μαλλιάρα